Presentation
Statens institutionsstyrelse Jobba statligt

Gör skillnad med oss på SiS!

Publicerad 19 september 2023
Foto: Carl-Henrik Trapp / Elite Studio
Ylva Ortlieb och Ellen Johansson, psykologer på SiS ungdomshem Fagared. Foto: Carl-Henrik Trapp / Elite Studio
Ylva Ortlieb och Ellen Johansson, psykologer på SiS ungdomshem Fagared. Foto: Carl-Henrik Trapp / Elite Studio

Självständigt, kreativt och med stort svängrum att utforma arbetet som du anser bäst. På SiS hanterar du som psykolog en bred flora av problematik och du gör skillnad på riktigt.
– Det är en ynnest att få vara med och ändra kursen på de här ungdomarnas liv.

Det säger Ylva Ortlieb och Ellen Johansson, som båda är psykologer på SiS ungdomshem Fagared. Hemmet tar emot pojkar och unga män mellan 16 och 21 år, med grava psykosociala problem, kriminalitet och missbruk. Både Ylva och Ellen visste tidigt att de ville arbeta med barn och unga. På SiS har de ett stort eget mandat att lägga upp arbetet på det sätt som bäst gynnar ungdomarna och ingen dag är den andra lik.
– Det är en väldigt kreativ och oförutsägbar arbetsplats, där vi får vara lyhörda för ungdomarnas behov och hitta lösningar. Till skillnad mot i psykiatrin, där jag arbetade tidigare, så har vi kontinuerlig access till ungdomarna och blir en del av deras vardag, vilket gör jobbet enormt roligt och givande, säger Ylva.
Ungdomarna som vårdas inom SiS har en mycket komplex problematik och bär ofta på ett tungt bagage. Ibland kan det uppstå utmanande situationer.
– Vi får använda hela vår verktygslåda och kompetens för att parera och nå fram. Det är lite av ett detektivarbete att hitta rätt insatser, och vi har lyxen att kunna vänta in ungdomarna tills de är mottagliga. När de väl öppnar sig, kanske för första gången i sitt liv, är det en helt fantastisk känsla, säger Ellen.

Klicka här för att se våra lediga jobb för psykologer

Praktisera som psykolog hos oss. Klicka här föra att läsa mer

Multiprofessionella team
På SiS arbetar du i nära team med andra kompetenser, som sjuksköterskor, behandlingspedagoger, socionomer och lärare. Som psykolog har du ett brett ansvarsområde och genomför utredningar och bedömningar av exempelvis suicidrisk och behandling. Beroende på dina egna intressen kan du även ägna dig åt sådant som metodutveckling, handledning, konsultation och utbildning. Det finns goda möjligheter till olika former av kompetensutveckling och specialisering.
– Jag upplever att man verkligen lyssnar på medarbetarna och tillvaratar våra drivkrafter. Man utvecklas på djupet i sin profession, säger Ylva, som specialiserar sig i forensisk psykologi.
Nu söker SiS fler engagerade psykologer till sina olika behandlingshem. För att trivas på SiS ska du vara bekväm i din yrkesroll och trygg i dig själv, menar Ylva och Ellen.
– Man ska vara nyfiken, driven och ha lite skinn på näsan, säger Ellen. Har man de egenskaperna och gillar att arbeta med ungdomar så finns det verkligen inget roligare eller mer spännande arbete!

Statens institutionsstyrelse, SiS

Statens institutionsstyrelse, SiS, ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.
Vi ger ungdomar och vuxna som kommer till oss bättre förutsättningar för socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Här finns spännande karriärmöjligheter för dig som är psykolog.

Läs mer på: stat-inst.se