Anknytning

Anknytning alltmer uppmärksammat

Publicerad 19 september 2023
Text: Adrianna Pavlica Foto: Appendix fotografi
Camilla von Below ser positivt på att anknytning uppmärksammas. Foto: Appendix fotografi

Allt fler känner till anknytning, som blivit något av en trend. Anknytningsexperten Camilla von Below ser det som huvudsakligen positivt, och tycker att fler psykologer borde dela med sig av sin kunskap.

Camilla von Below är universitetslektor vid Stockholms universitet och har forskat på temat anknytning, som dyker upp i allt fler medier och sammanhang.
– Intresset för anknytning är positivt, det är bra när människor börjar reflektera över sin egen roll i att skapa relationer och vad de bidragit med när de går fel. Det finns förstås en fara för överdrifter när man försöker att sätta etiketter på sig själv eller sin omgivning. I värsta fall kan det bli lika förenklat som färgerna i ”Omgiven av idioter”. Den allra största faran är att det blir en determinism: att man tänker att man blivit som man är för att man haft det dåligt, och därför inte kan ändra på hur man har det nu och hur man är mot andra, säger Camilla von Below.

”Det är användbart när de satt sig in i saker; problemen uppstår när berättelsen är fastlåst.”

Användbart i terapin
Att information om anknytning blivit mer lättillgängligt gör att fler patienter känner till tankesättet.
– Det är en del i ”Doktor Google”-fenomenet: patienter som formulerat klart problemet redan när de kommer. Jag tycker det är användbart när de satt sig in i saker; problemen uppstår när berättelsen är fastlåst. Det behövs en öppenhet för nya sätt att tänka, känna och göra när man kommer till psykoterapi, säger Camilla von Below.
Trenden kring anknytning innebär också att psykologer intervjuas i media, något som Camilla von Below tycker är bra.
– Det är viktigt att psykologer hörs och syns i det offentliga. Vi har ofta fullt upp med våra jobb och tycker det är meningsfullt, så vi hinner inte prata med media. I kåren finns nog också en rädsla för att uttala sig i media för att man tror sig kunna få kritik från andra psykologer.

Kan bli förenklat
Hon fortsätter:
– Ska man vara med i Dagens Nyheter eller Aftonbladet kommer det att bli förenklat för man kan inte få med alla nyanser i kort text. Det känns jättejobbigt, men det måste vägas mot fördelarna med att fler får ta del av psykologisk kunskap, säger Camilla von Below.