Återhämtning

Hitta återhämtning – under arbetsdagen

Publicerad 14 juni 2022
Text: Adrianna Pavlica Foto: Eva Lindblad
Stressforskaren Niclas Almén ger sina bästa tips kring vårdpersonalens återhämtning. Foto: Eva Lindblad

Den stora belastningen inom vården skapar stress och utmattning bland personalen. Psykologen Niclas Almén har knäckt koden för hur man ska komma runt problemet att hitta återhämtningsmöjligheter under arbetsdagen.

Niclas Almén är psykolog och stressforskare och aktuell med boken ”Återhämtningsguiden – må bra trots stress och press” och driver ett populärt Instagramkonto med 20000 följare.
– Återhämtning är ett i forskning negligerat område; vi forskar mer på problem än på lösningar. Det min bok tar avstamp i är att det finns vetenskapligt belägg för att hälsa och välmående kan öka genom att återhämta sig bättre i vardagen, utan att nödvändigtvis minska kravbördan, säger han.
Mikroåterhämtning är enligt Niclas Almén nyckeln till att behålla hälsan i en stressig vårdvardag. Hans generella råd är att göra något riktigt bra för återhämtningen 1-2 gånger på förmiddagen, eftermiddagen respektive kvällen.
– Min utgångspunkt är att basen för återhämtning ligger i små saker vi gör varje dag och som sker kontinuerligt. Sedan har man semester och helger, men det är otillräckligt med några stunder per år där man får bra återhämtning. Snarare är det så att vi behöver få återhämtning redan under arbetsdagen, för vårt stressystem är inte gjort för att vara påslaget från morgon till kväll, säger Niclas Almén.

”De små minuterna du som vårdpersonalen får är extra viktiga att fylla med något som är riktigt bra för just din återhämtning.”

Alternativ till fikarummet
Vårdpersonal har få och korta pauser och hamnar då ofta i fikarummet med kolleger. Men där sker ofta inte den bästa återhämtningen, enligt Niclas Almén.
– De små minuterna du som vårdpersonalen får är extra viktiga att fylla med något som är riktigt bra för just din återhämtning. Att stå i fikarummet med en kopp kaffe och prata om hur mycket det är att göra ger ingenting. Gå undan och lyssna på musik eller ljudbok eller ta en nypa frisk luft. Det kommer nog att fungera mycket bättre, säger han.

Förändring av normer
Niclas Almén menar därför att det behövs en förändring av normer på arbetsplatser, där vi förväntas vara sociala på våra pauser, vilket inte passar alla. Arbetsplatser bör också kunna främja både vilsamma aktiviteter och mer utmanande, till exempel genom tysta rum respektive ett pingisbord.
– Att vinna en kort match mot en kollega kan ge en återhämtning och positiv energi som man kan ta med sig till nästan patient. De små pauserna på jobbet där man inte tänker på jobbet kan vara helt avgörande för ens välmående. Arbetsgivare och medarbetare behöver få stöd för att bli mer återhämtningsstrategiska, säger Niclas Almén.