Psykologens boksuccé

Sättet att formulera sig ledde till boksuccé

Publicerad 28 april 2020
Text: Adrianna Pavlica Foto: Janne Rugland
Psykologen Hedvig Montgomerys böcker har gjort succé och sålts till 26 länder. Foto: Janne Rugland
Psykologen Hedvig Montgomerys böcker har gjort succé och sålts till 26 länder. Foto: Janne Rugland

Serien ”Föräldramagi” har sålts till 26 länder – och hemligheten bakom succén är en psykolog som gjort en detox för sitt sätt att kommunicera.
– Allt jag tänker måste göras om till något som kan användas i vardagen, säger psykologen Hedvig Montgomery.

Den senaste boken i serien, ”Fantasins tid”, fokuserar på förskoleåldern. Psykologen bakom succén tror att en av nycklarna till framgången beror på att hon tar utgångspunkt i det som ligger människor nära.
– Jag gör uppfostran till något där det faktiskt händer, inte till en metod med avstånd, säger Hedvig Montgomery.

Vikten av att lyckas kommunicera det man vill förmedla är a och o

Ensamma föräldrar
Första boken skrev hon med många invandrarfamiljer som hon träffat i åtanke.
– En del kände att det var svårt att uppfostra första barnet i Norge och hela tiden fick höra att det fanns något norskt sätt att uppfostra på, men det finns ju inte. Det var i första hand de som känner sig ensamma som föräldrar som jag började skriva för, och det är så mycket vi vet om barns och hjärnans utveckling nu som vi inte visste för 20 år sedan. Det gör psykologkunskap mer relevant nu än förr.
Vikten av att lyckas kommunicera det man vill förmedla är a och o, menar Hedvig Montgomery. Det tänkte hon på redan när hon arbetade på sjukhus och vanemässigt skrev att ”patienten är informerad” i journalerna.
– Skriver vi in sådant så har vi ryggen fri, men vad betyder det egentligen? Det är inte värt något om personen inte kan ta till sig det vi psykologer säger, och använda det till något.

Måste ”slow down”
Hedvig Montgomery menar att många psykologer skulle behöva göra en ”detox” för sitt komplicerade sätt att uttrycka sig.
– Ofta blir vi förvirrade av vår egen långa utbildning och får lust att berätta allt vi kan, men det är inte intressant om det inte kan användas där personen är. Det är jättesvårt, det är alltid lättast att ta det som går lite på automatik. Jag märker det på mig själv, om jag är trött börjar jag hoppa över led och går direkt på, då måste jag slow down.
Utöver att nu sitta och skriva på sista boken i serien, som ska handla om tonåringar, arbetar Hedvig Montgomery klinisk med barn och familjer, föreläser och driver podcasten Foreldre­koden.