Folksjukdom

Lösningar mot ensamhet

Publicerad 28 april 2020
Text: Adrianna Pavlica Foto: Kajsa Göransson
Psykologen Anna Bennich tipsar om hur man som psykolog ska stävja ensamheten. Foto: Kajsa Göransson
Psykologen Anna Bennich tipsar om hur man som psykolog ska stävja ensamheten. Foto: Kajsa Göransson

Ensamhet är idag en folksjukdom – och kan drabba även psykologer.
– Handledning och att ingå i ett sammanhang är otroligt viktigt, säger psykologen Anna Bennich som är aktuell med en bok på temat ensamhet.

Upprinnelsen till den aktuella boken ”Att vinna över ensamheten – psykologens bästa råd” är Anna Bennichs återkommande besök i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Jag tar upp ämnet med jämna mellanrum och varje gång kommer det så många tittarfrågor, fler än när jag tar upp nedstämdhet till exempel. Det är mycket lättare att söka hjälp om man är nedstämd eller stressad, men vi går inte till doktorn och säger att vi inte har några vänner. Så när vi är ensamma, vart ska vi då vända oss?

Att Sverige skulle vara världens ensammaste land är en myt

Existentiell fråga
Enligt Statistiska centralbyrån känner sig 14 procent av svenskarna ensamma.
– Jag tror att vi alltid har haft ett komplext förhållande till ensamhet. Det är en existentiell fråga där nog varenda människa kan blicka tillbaka på sitt liv och se en period när man var eller kände sig ensam, exkluderad, annorlunda, säger Anna Bennich.
Att Sverige skulle vara världens ensammaste land är dock en myt.
– Den vanligaste missuppfattningen handlar kanske om att vi har många självhushåll och därför är ensamma. Det kan självklart vara en riskfaktor, men vi kan bo för oss själva och samtidigt ha ett rikt socialt liv med vänner och kärlek.

Viktigt med kolleger
Hur stor ensamhet man kan känna i sin profession som psykolog har inte undersökts i större utsträckning, men Anna Bennich vet att det förekommer.
– När jag jobbade kliniskt varje dag i veckan blev det närmast olidligt om jag inte då och då fick äta lunch eller ta en kaffe med någon ibland. Trots att jag träffade minst sex olika människor under dagen blev känslan att vara ensam stor – om jag samtidigt var ensam på mottagningen. Lyxen var när man hade något återbud samtidigt som någon rolig kollega och man kunde dricka kaffe eller gå ut en sväng.
Anna Bennichs tips är att sitta på en mottagning där man är flera, att åka på konferenser och att ha regelbunden handledning.
– Handledning är så viktigt. Framför allt när man sitter med svåra ärenden är bollplank otroligt värdefulla, inte bara för problemlösning utan också som stöd. Att också ingå i ett sammanhang där andra jobbar med liknande metoder och uppgifter ger en känsla av samhörighet, ett vi.