Bättre lön och mer variation hos bemanningsföretag

Publicerad 2 maj 2018
Text: Marianne Sjöberg

Varför är så många psykologer positiva till att arbeta hos bemannings- och konsultföretag för psykologer? Bättre lön, bättre arbetsvillkor, mer variation, flexibilitet och frihet lockar.

De 62 procent av psykologerna som svarade att de kan tänka sig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer fick följdfrågan ”Varför skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer?”

Lön och arbetsvillkor
Den främsta anledningen till varför man skulle kunna arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer är möjligheten till att få bättre lön. Missnöjet med lönen för psykologer vid landstingen är tydligt. ”På min mottagning tjänar exempelvis sjuksköterskorna bättre än psykologer.”
En del menar också att arbetsvillkoren är av stor betydelse. Man framhåller bland annat att kunna få göra olika typer av uppdrag och att styra sina arbetsuppgifter är mycket positivt. ”Det möjliggör eget ansvar för psykologen i utförandet av arbetsuppgifterna, vilket ofta medför ett bättre resultat än när arbetet regleras på arbetsplatsen.”

Flexibilitet och frihet
Att få en mer flexibel arbetssituation anges av många som en anledning. Flexibiliteten kan innebära att man kan komma till olika arbetsplatser, få styra sitt arbete genom att arbeta mer intensivt i perioder med längre ledighet mellan uppdragen.
I undersökningen är också ordet frihet ofta förekommande. Frihet kan innebära att man har möjlighet att styra vilka uppdrag man tackar ja till, men även slippa arbetsplatsproblem och bara komma in som konsult för ett specifikt uppdrag.

Nya möjligheter och erfarenheter
Några anger att det skulle vara en fördel att få känna på andra sätt att arbeta på, skaffa sig erfarenheter man inte har idag. Att göra punktinsatser och arbeta projektbaserat kan vara motiverande och bidra till att förändring och processer går fortare än på en traditionell arbetsplats. Det kan också vara lärorikt att se och arbeta inom flera organisationer.
Några i undersökningen anger att de redan arbetar åt bemannings- och konsultföretag och deras kommentarer är positiva till arbetet. Variationen i uppdragen ger en utmaning och trivsel som många har eftersträvat.
”Som konsultpsykolog erbjöds jag möjligheten att göra så mycket jag ville och söka andra jobb under tiden om jag önskade, och till en mycket fördelaktig lön.”

Varför bemannings- och konsult­företag för psykologer?
1. Bättre lön
2. Bättre arbetsvillkor
3. Mer variation
4. Flexibilitet
5. Frihet
6. Nya erfarenheter