100 dejter

Gick på 100 dejter – forskade på sig själv

Publicerad 31 augusti 2021
Text: Adrianna Pavlica Foto: Sören Vilks
Forskaren Angela Ahola lärde sig mycket under sitt dejtingäventyr – om dejting och om sig själv. Foto: Sören Vilks
Forskaren Angela Ahola lärde sig mycket under sitt dejtingäventyr – om dejting och om sig själv. Foto: Sören Vilks

En skilsmässa, 100 dejter och hundratals vetenskapliga artiklar.
Angela Ahola, doktor i psykologi, började dejta – och forska på sig själv.

Angela Ahola är doktor i psykologi, föreläsare och författare, aktuell med boken ”100 dejter: Psykologen som kysste 100 grodor för att skapa den perfekta dejting-guiden”. Efter sin skilsmässa började Angela Ahola dejta, och föra noggrann statistik.
– Av de 100 dejterna var åtta riktigt bra, fem var bottennappsdåliga och 87 var helt okej men inte jättebra. Man får gå på många dejter för att komma till guldkornen, säger hon. Hur gick det att vara forskare och privatperson samtidigt?
– Jag gick och träffade personer som jag hade dragning till privat, det var helt och fullt på riktigt. Men jag hade också forskarögat med mig, och kunde testa saker jag lärt mig via forskning, för jag plöjde allt som fanns att hitta.

Tänka utanför boxen
Att blanda forskning med privatlivet är inte okontroversiellt, men enligt Angela Ahola är det ett bra sätt att få ut sin forskning på.
– Det är ju smått galet att vara disputerad och sedan kasta sig in i dejtingdjungeln och skriva om det. Men det har varit roligt att utveckla klassisk, traditionell forskning, ta ett lite annorlunda grepp på det och göra den tillgänglig och relaterbar för alla. Fler forskare borde tänka utanför boxen, för det kommer mycket spännande forskning som tyvärr stannar inom forskarvärlden.
Angela Ahola har identifierat tre ingredienser i dejtingvärlden som överraskat mest: att många har ogenomtänkta profiler, att många redan är i en relation – och att många manliga dejtare tillhör en viss anknytningsmodell.
– Personer med otrygg/undvikande anknytningsmodell är överrepresenterade på dejtingapparna. De hamnar sällan i relationer och ramlar lättare ur dem. Det innebär att det finns många som är ute efter ”netflix and chill” och är nöjda med det. Det är en utmaning för de som verkligen är ute efter en relation, säger hon.

”Jag hade också forskarögat med mig, och kunde testa saker jag lärt mig via forskning.”

Identitetsbyggande
Under sitt dejtingäventyr har Angela Ahola bland annat råkat ut för en catfish (en person som använder en annan persons bilder eller persona) och en man som aldrig kom till dejten eftersom han fick vända på motorvägen på grund av nervositet. Och dejtandet fortsätter.
– Det har även haft en värdefull och djupare inverkan på min egen utveckling. Det som ledde till denna omvälvande inre process var förstås dels separationskrisen som liksom tvingade mig att bygga mig en ny identitet. Utöver detta blev varje person jag dejtade ett steg närmare att förstå vem jag själv är.