Psykologers löner står inte i paritet med yrkets svårighetsgrad och ansvar. Arbetsgivare behöver därför bli bättre på att synliggöra och inse de utmaningar som psykologyrket innebär och därefter sätta konkurrenskraftiga lönenivåer. Det anser Jaime Aleite, förhandlingschef på Psykologförbundet.
Psykologerna som deltog i Framtidens Karriär – Psykologs undersökning anser att en PTP-psykolog bör ha en månadslön på 32 400 kronor.
– Det är positivt att psykologer värdesätter tyngden och ansvaret i PTP-psykologers arbete. 32 400 kronor är mer förenligt med ansvaret som jobbet innebär än 30 000 kronor, den PTP-lön som tyvärr är en realitet för många idag. I landets regioner är situationen ännu sämre. Där ligger medianen för en PTP-lön på 28 000 kr. Det här är ett problem, men vi har också tagit krafttag mot det, säger Jaime Aleite, som anser att lönenivån för psykologer måste sättas utifrån prestation, svårighetsgrad i arbetet samt utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden.
Han tillägger att lönesituationen är bäst i län där det saknas universitetsorter samt i mindre städer med sämre pendlingsmöjligheter. Där tvingas arbetsgivarna att vara attraktiva för att kunna rekrytera, utveckla och behålla psykologer. I storstadsregioner är löneläget däremot tuffare.
Bör ge avtryck på lönenivån
Psykologerna anser även att en färdig specialistpsykolog bör ha en månadslön på 53 700 kronor. Psykologförbundets lönerekommendation för specialistpsykologer ligger dock betydligt högre än så. Enligt förbundet bör lägstalönerna för specialistpsykologer ligga på cirka 58 000 kr enligt en beräkningsmodell som förbundet antagit.
– Det är glädjande att allt fler arbetsgivare inrättar tjänster som specialistpsykologer. Det genererar mervärden för medborgarna, verksamheten och psykologkåren överlag. Problemet är att många psykologer genomgår specialistutbildning utan att det påverkar lönen i någon nämnvärd utsträckning. Därför ligger lönenivåerna i realiteten långt under de 53 700 kronor som psykologerna själva anser skulle vara en rimlig lön. 47 000 kronor är närmare verkligheten. Det pågår ett arbete inom förbundet med att adressera denna fråga, säger Jaime Aleite.
Utöver rätt lön verkar Psykologförbundet även för att specialistpsykologer ska få rätt titel och ett uttalat specialistansvar. De bör också få egna koder i statistiken så att man kan följa deras löneutveckling specifikt utan att deras löner blandas samman med övriga psykologers löner.
Undersökningen genomfördes mot ett slumpmässigt urval av psykologer 8-14 april 2020. Över 600 psykologer har svarat på undersökningen. Statistisk felmarginal 2,5-4 procentenheter.