Arbetsgivare bör ta vara på psykologens samlade kompetens

Publicerad 2 maj 2018
Text: Annika Wihlborg

Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet. Foto: Johan Paulin
Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet. Foto: Johan Paulin
59 procent av psykologerna anser inte att de är rätt värderade på arbetsmarknaden utifrån sin kompetens, och 64 procent av psykologerna kan inte arbeta fullt ut i enlighet med de yrkesetiska principerna. Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg anser att fler arbetsgivare bör bli bättre på att tillvarata psykologernas samlade kompetens.

– Det kommer tyvärr inte som en överraskning att 59 procent av psykologerna inte anser sig vara rätt värderade utifrån sin kompetens. Om man ser till psykologens långa utbildning och breda kompetens inom såväl organisationspsykologi, pedagogisk och klinisk psykologi så tillvaratar många arbetsgivare inte psykologens samlade kompetens. Många psykologer tar emot patienter på löpande band utan tillräcklig möjlighet att ägna sig åt utredning, bedömning och diagnostisering, säger Anders Wahlberg.

För låga lönenivåer
Att många psykologer inte känner sig rätt värderade på arbetsmarknaden är, enligt Anders Wahlberg, ett problem på samhällsnivå i en tid då den psykiska ohälsan ökar. Det är förstås också ett problem för den enskilda psykologen som ofta väljer att byta jobb eller starta eget för att få användning för hela sin kompetens. Det leder i sin tur till psykologbrist i många verksamheter.
– Arbetsgivare bör ta reda på hur de på ett bättre sätt kan tillvarata psykologers omfattande kompetens. De bör även värdera kompetensen rätt rent lönemässigt, psykologers lönenivåer är generellt sett för låga. Fler specialistpsykologer med ett psykologiskt ledningsansvar kan få fler att känna sig rätt värderade. Fler psykologer på ledningsnivå samt fler specialistpsykologer överlag kan också bidra till att statistiken utvecklas i rätt riktning, säger Anders Wahlberg.

Kan generera samvetsstress
Att 64 procent av psykologerna uppger att de inte fullt ut kan följa yrkets etiska principer är ingen okänd siffra, enligt Anders Wahlberg. Han menar att det ökar risken för att psykologer hamnar i konflikt med sig själva och känner sig mindre tillfredsställda i sin yrkesutövning. Det medför en konflikt mellan vad psykologer vet att de skulle kunna göra och vad de har praktisk möjlighet att göra för patienten, vilket i sin tur kan generera samvetsstress.

Etiska dilemman
Allt fler psykologer hör av sig till Psykologförbundet för att diskutera de etiska dilemman de möter i tjänsten. Det kan handla om att en psykolog som är ålagd att ta emot så många patienter som möjligt ibland känner att kvaliteten brister på grund av tidspress.
– Det är viktigt att fler arbetsgivare använder sig av kvalitativa uppföljningsmått som ett komplement till de kvantitativa mätvärdena. I kombination med en rimlig arbetsbelastning ökar det sannolikheten för att fler psykologer kan följa yrkets etiska principer. säger Anders Wahlberg.

Är du som psykolog rätt värderad på arbetsmarknaden utifrån din kompetens?
I hur hög grad kan du som psykolog arbeta i enlighet med de yrkesetiska principerna för psykologer?
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Framtidens Karriär – Psykolog mot ett slumpmässigt urval av psykologer i Sverige 20–23 april 2018. Statistisk felmarginal 2,5–4 procentenheter.