Undersökning

På ett bemanningsföretag får du använda hela sin kompetens

Publicerad 2 maj 2018
Text: Annika Wihlborg
Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen.
Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen.

62 procent av psykologerna kan tänka sig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer.
– Möjligheten att själv kunna påverka sin arbetssituation spelar en viktig roll, säger Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen.

– Den främsta anledningen till att så många som 62 procent av psykolog­erna kan tänka sig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag är förmodligen att psykologer värderar den frihet och flexibilitet som arbete på ett bemanningsföretag medför. Allt fler psykologer vill ha möjlighet att påverka sin arbetssituation. Bättre arbetsvillkor och att kunna fokusera på kärnverksamheten är andra faktorer som bidrar till att göra bemanningsföretagen attraktiva för allt fler, säger Eva Domanders, ordförande i branschorganisationen Bemanningsföretagen.
Hon tror att många psykologer efterfrågar en bättre arbetsmiljö. Samtidigt är rollen som psykologkonsult komplex. Det innebär att många psykologer som väljer den banan upplever att de verkligen får använda hela sin kompetens och dessutom får uppskattning för den.

Psykologer värderar den frihet och flexibilitet som arbete på ett bemanningsföretag medför

Viktigt med bra upphandlingar
Eva Domanders anser att bemanningsföretag för psykologer bör anlitas när det finns behov i en verksamhet, till exempel på grund av hög arbetsbelastning eller om man har vakanser som kan bero på ledighet eller sjukfrånvaro.
– Jag tror det är viktigt med samverkan och dialog mellan bemanningsföretaget och kunden. Jag tror också på vikten av bra upphandlingar och leverantörsuppföljningar så kunden får bra kvalitet på de tjänster som levereras. Vi hjälper gärna till från Bemanningsföretagens sida med input inför upphandlingar och med information om vikten av att anlita auktoriserade bemanningsföretag, säger Eva Domanders.

Anlita auktoriserade företag
– Mitt råd till verksamheter som anlitar en psykolog från ett bemannings- och konsultföretag är att först och främst vara noggrann med att endast anlita auktoriserade bemanningsföretag som har kollektivavtal och som årligen blir granskade av en partssammansatt nämnd. Genom att samarbeta med auktoriserade bemanningsföretag får kunderna kvalitet på sina tjänster. Ett auktoriserat bemanningsföretag erbjuder också psykologer trygga anställningar, avslutar Eva Domanders.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer?