Bemanningspsykologer gör nytta direkt

Publicerad 3 april 2019
Text: Annika Wihlborg

Linnéa Amcoff, bemanningspsykolog på Dedicare.
Linnéa Amcoff, bemanningspsykolog på Dedicare.
6 av 10 psykologer kan tänka sig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer. Som konsult har psykologer möjlighet att bredda sin erfarenhet genom att prova på många olika typer av uppdrag och organisationer.

– Jag valde att bli psykologkonsult för att jag ville göra något nytt, få nya utmaningar och mer frihet och flexibilitet i min yrkesutövning, säger Linnéa Amcoff, som är legitimerad psykolog sedan 2008 och arbetar som bemanningspsykolog på Dedicare sedan ett år tillbaka. Hon har bland annat arbetat inom geriatrik, skola, habilitering, i Kriminalvården och inom företagshälsovård.
– Det är inte förvånande att så många som 62 procent kan tänka sig att arbeta som bemanningspsykolog. Som grupp är psykologer ofta intresserade av att lära sig nytt, och att vara bemanningspsykolog är ett sätt att bredda sin kompetens. Även om de är hängivna sitt yrke är alla psykologer kanske inte så fästa vid sin arbetsplats. Självklart är det också intressant att få en lön som matchar ens ansvar och kompetens. Dessa faktorer sammantaget bidrar till att bemanningspsykolog kan vara ett intressant alternativ för många. Jag tror absolut att bemanning för psykologer är ett fenomen som kommer att öka framöver, säger Linnéa Amcoff.

Får kontinuerlig feedback
Hon uppskattar att som psykologkonsult kunna fokusera mer på det kliniska arbetet, eftersom konsulter är mindre involverade i uppdragsgivarens organisation och ofta har färre möten.
– Jag uppskattar också att jag får kontinuerlig feedback från min konsultchef och uppdragsgivare, som stämmer av att jag uppfyller förväntningarna och att jag trivs. Som bemanningspsykolog får man mycket uppskattning, man kommer ju ofta till organisationer där behovet av psykologkompetens är relativt akut och kan verkligen göra nytta direkt. För att trivas som bemanningspsykolog är det en fördel om man är flexibel och intresserad av att prova på många olika typer av arbetsplatser och uppdrag, säger Linnéa Amcoff.

Får snabbt in erfarenhet
Uppdragsgivare som väljer att anlita bemanningspsykologer får snabbt in erfarna medarbetare till sin organisation, även till kortare uppdrag. De har en trygghet i att bemanningsföretaget redan har säkerställt konsultens kompetens och personliga lämplighet att arbeta som bemanningspsykolog.
– Ytterligare fördelar utifrån uppdragsgivarens perspektiv är att bemanningsföretaget tar det största arbetsgivaransvaret för konsulten. De åtar sig också att snabbt få in en ersättare om bemanningspsykologen av någon anledning behöver avbryta sitt uppdrag, säger Linnéa Amcoff.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för psykologer?
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd mot ett slumpmässigt urval av psykologer 2018.